Web Log Nieuws | Theory of mind
15397
post-template-default,single,single-post,postid-15397,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Theory of mind

Theory of mind

Wetenschap is een raar fenomeen. Men neemt feiten waar, maakt op basis van die feiten een conclusie of theorie en doet er daarna alles aan om het tegendeel van die theorie of conclusie te bewijzen. En hier houdt men zich al eeuwen mee bezig. Je vraagt je dan toch af hoe het mogelijk is dat de evolutietheorie nog steeds overeind staat?

Laat ik even voorop stellen: ik sluit de evolutie niet uit. Integendeel, ik geloof dat er zoiets als evolutie bestaat. Het is bewezen dat dieren zich kunnen aanpassen aan hun omgeving door de generaties heen. Waar ik wel mijn vraagtekens bij heb is bij de algehele evolutie. En dan met name: hoe kan de theory of mind die alleen bij mensen is ontdekt ooit zijn geëvolueerd?

De theory of mind is een stukje ethiek dat eigenlijk onmogelijk uit te leggen is. Waar het op neer komt is dat de mens in kan zien dat andere mensen bepaalde informatie niet hebben, die zij wel hebben en de gevolgen hiervan kunnen inzien. Dit is bij geen enkel dier, zelfs niet bij de bonobo (onze verwant), gevonden. Het is uniek voor ons mensen. Hoe is het dan mogelijk dat deze theory of mind ineens aanwezig was bij de homo sapiens en niet bij zijn verwanten? Dat kan alleen maar door de aparte schepping van de mens zijn.

Daarnaast heb je ook nog het vraagstuk van de nadelige eigenschappen van de mens. De evolutie gaat uit van een proces dat een wezen verbetert, maar het tegendeel blijkt waar. Zo is de huid van de mens een van de weinige vachten die niet bestand zijn tegen een blootstelling aan 0 graden Celsius voor meer dan 30 minuten. Dit lijkt meer op degeneratie toch?

Je hebt mensen die een compromis zoeken tussen de schepping en de evolutie die beweren dat God heeft gewerkt door de evolutie. Als dit zo is, zou dat betekenen dat er een grote groep eerste mensen was, wat op zijn beurt zou betekenen dat Adam en Eva nooit hebben bestaan. En zonder Adam geen zondeval, zonder zondeval geen Jezus en zonder Jezus geen christendom.

Kortom: er zijn bewijzen voor een evolutie, maar er zijn geen bewijzen voor een algehele evolutie. In de wetenschap is een theorie niet waar totdat is bewezen dat hij echt waar is en op dat bewijs wachten we nog. Onze schepping heeft al ongeveer 3000 jaar oud bewijs, de Bijbel, waarom houden we ons daar niet aan?