Web Log Nieuws | Dag van Europa
15396
post-template-default,single,single-post,postid-15396,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Dag van Europa

Dag van Europa

Al heel lang lag er voor onze redactie een uitnodiging klaar om naar een persconferentie te komen. Het was de persconferentie van de staatssecretaris van Buitenlandse zaken, Ben Knapen, speciaal voor schoolkrantredacties. Dit was op 9 mei, de dag van Europa. Op de persconferentie kon een beperkt aantal schoolkrantredacties vragen aan de staatsecretaris stellen.

Deze persconferentie begon om 10.45 uur in Houten, op College De Heemlanden. Nu zul je denken dat je vanaf stadion Utrecht Lunetten nooit te laat zult komen als je in Houten moet zijn. Niet dus. Eerst 10 minuten vertraging. Als je de NS nodig hebt, werken ze ook nooit mee. Omdat we dus 10 minuten later op Station Houten aankwamen stonden de leerlingen van College De Heemlanden er niet meer om ons de weg te wijzen. Conclusie, we liepen dus de verkeerde richting uit. Na nog wat heen en weer geloop en hier en daar wat gevraagd te hebben kwamen we uiteindelijk bij de persconferentie uit.

Toen we er eenmaal zaten was de staatssecretaris Ben Knapen bezig met het beantwoorden van een vraag. Het ging over geld.

Na het antwoord op die vraag, mocht ik mijn vraag stellen aan de staatssecretaris. Ik vroeg me vooral af wat Europa verwacht van de jeugd, de toekomstige generatie van Europa. Volgens staatssecretaris Knapen moet onze generatie natuurlijk het stokje van het huidige generatie overnemen. “Ook is het natuurlijk de bedoeling dat jullie een nog sterker Europa creëren,” aldus Knapen, “vroeger was het gewoon dat Europa het middelpunt van de wereld was, maar tegenwoordig zijn er veel meer groeiende economieën die zorgen dat Europa minder belangrijk wordt. We moeten vechten voor onze plek.”

Van een ander schoolkrantredactielid kwam er de vraag: ”Hoe komt het dat Nederland zo veel geld afstaat aan de EU?“ Dit was een goede vraag, want Nederland staat per inwoner het meeste geld af aan de EU. Volgens staatssecretaris Knapen moet Nederland een goed evenwicht zoeken als het gaat om het uitgeven van geld. Vandaar dat als er veel wordt uitgegeven, er ook weer bezuinigd wordt. Zo wordt het in evenwicht gehouden. Maar Nederland moet ook investeren in Europa, want wij leven van Europa. En wij, de volgende generatie van Europa, moeten zorgen dat wij dat nog steeds kunnen. Overigens hoeven we niet bang te zijn dat het in Nederland fout gaat, want als er iets wordt uitgegeven, wordt het ook weer bezuinigd. Ook is Nederland een betrouwbaar land als het gaat om geld. Als Nederland geld leent, betalen wij weinig rente. Dit is dus allemaal positief. Nederland zal  dus niet in de positie van Griekenland terechtkomen.

Na de persconferentie moest de staatsecretaris er helaas weer vandoor. Voor de redacteuren was er een lekkere lunch geregeld.

Tweet van Herman van Rompuy, de President van de Europaraad, over de Europadag.