Web Log Nieuws | Urenregistratie voor de beginnende ZZP’er
15571
post-template-default,single,single-post,postid-15571,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Urenregistratie voor de beginnende ZZP’er

Urenregistratie voor de beginnende ZZP’er

Als startende ondernemer ben je vaak druk bezig met jouw onderneming. Je besteedt er vele uren aan en vraagt je af waar de tijd blijft. Als je in loondienst zit, maakt dit niet zoveel uit maar wanneer je per uur factureert is het belangrijk om je uren goed bij te houden. Je dient immers elke bezigheid te kunnen verantwoorden aan de opdrachtgevers. Je ontkomt als zzp’er niet aan het fenomeen urenregistratie. Bovendien kan een sluitende tijdregistratie jou een hoop voordeel opleveren bij de Belastingdienst. In dit blog lees je precies wat urenregistratie zzp is en waar je aan moet denken.

Waarom moet je als zzp’er je uren registreren?

Urenregistratie is voor de zzp’er erg belangrijk vanwege twee redenen. De eerste reden is de Belastingdienst. Als jij als zzp’er kunt aantonen dat je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt 7280 euro en de startersaftrek 2123 euro. In totaal kan je dankzij een goede urenregistratie dus 9403 euro van de belastbare winst aftrekken.

Uren verantwoorden aan je opdrachtgevers

De tweede reden om je uren bij te houden als zzp’er, is een verantwoording van de gewerkte uren aan opdrachtgevers. Als zelfstandige ondernemer die werkt op urenbasis, is het belangrijk dat je alle uren goed registreert. Zo voorkom je discussies met opdrachtgevers en kun je eenvoudig aantonen waar je de uren aan hebt besteed.

Wat moet er in de urenregistratie van een zzp’er staan?

Als zzp’er moet je alle uren die je besteedt aan je onderneming bijhouden. Dat betekent dus dat je niet alleen de uren registreert die je in factureert voor je opdrachtgevers, maar ook de uren die je stopt in andere taken zoals het bijhouden van de urenregistratie of het bijhouden van de boekhouding. In onderstaande opsomming vind je alle uren die je kunt meerekenen voor het urencriterium van de Belastingdienst.

  • Het opzetten van je onderneming
  • Reistijden
  • Administratieve taken
  • Acquisitie
  • Het bedenken, ontwikkelen en uitwerken van concepten
  • Het volgen van een cursus of lezen van vakliteratuur
  • Het updaten en onderhouden van de website
  • Verkoopwerkzaamheden
  • Werk gerelateerde inkopen
  • Kantooronderhoud, dus ook het schoonmaken

Hoe houd je als zzp’er de urenregistratie bij?

Voor de zzp’er zijn er verschillende manieren om je uren te registreren. Je kunt dat gratis doen in Excel of met urenregistratie software. Het voordeel van Excel is dat het erg laagdrempelig is, doordat vrijwel elke desktop beschikt over het Office-pakket. Mocht het Office-pakket niet op jouw desktop staan, kun je gratis gebruik maken vaan Google Spreadsheets. Een nadeel van Excel is dat je alles handmatig dient in te voeren en de kans op fouten toeneemt wanneer de urenregistratie groeit.

Als zzp’er kiezen voor urenregistratie software

Zoals gezegd, is de andere optie van urenregistratie voor de zzp’er urenregistratie software. Het voordeel daarvan is dat veel taken worden geautomatiseerd en je minder tijd kwijt bent aan je administratieve werkzaamheden. Je kunt al gebruik maken van urenregistratie software voor enkele euro’s per maand. Deze investering verdient zichzelf al snel terug door de tijdsbesparing die de software oplevert. Bovendien kun je de meeste software online gebruiken, waardoor je altijd en overal inzicht hebt in jouw urenregistratie.