Web Log Nieuws | Een Nederlander in België
15382
post-template-default,single,single-post,postid-15382,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Een Nederlander in België

Een Nederlander in België

Dr was ns een Nederlander die een dagje naar België ging. Het zou zowaar een begin van een mop kunnen zijn, maar dat is het niet.

Eens in de zoveel tijd verlaat ik ons vaderland, om ns een dagje in België te vertoeven, aangezien ik daar familie heb wonen. Natuurlijk krijg je dan gelijk met het taalverschil te maken. Praten we hier in Nederland over een vork, dan heb je het in België over een vervet. Gaan we in Nederland een stukje rustig lopen, dan zit je in België te rennen. Nee, in België heet dat gewoon wandelen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Groep 3 en 4? Nee, het eerste en tweede leerjaar! Geen jam, maar confituur. Niet op kamers, maar op kot. Bij de vlaai gaan de laatste twee letters dr af en een oom wordt een nonkel. Zelfs aardappels zijn in België ineens patatten.

Amai,, zul je wel denken, dr zijn wel heel veel taal- en cultuurverschillen. Ik dacht dat ze gewoon Nederlands praatten. Ja, ja, mensen. t Is wel even wennen in ons buurland als je Vlaamse kennis niet verder reikt dan Samson & Gert en Kabouter Plop. Natuurlijk zijn het wel toffe programmas voor kinderen uit de eerste paar leerjaren en draagt een echte Belgische burgemeester ook een sjerp voor de rest leer je er maar zeer weinig over België. Allé, wel een beetje,  maar lang niet alles. Het beste leer je denk je denk ik door maar gewoon naar België te gaan en aangezien ze enkel Vlaams in België spreken, komt dat goed uit. In Nederlands heb je namelijk niet zoveel aan je Vlaamse kennis.

Zie hier mijn lesje Vlaams en Nederlands voor dummies. Ge zijt nu zeker en vast heel wat wijzer geworden! Hopelijk kunnen jullie je nu een stuk beter verstaanbaar maken in België mocht je daar eens onverhoopt terechtkomen. En kom je er ondanks mijn lesje nog niet uit? Geen nood, ze praten daar ook gewoon Nederlands.