Web Log Nieuws | Herinneringen aan de oorlog
15531
post-template-default,single,single-post,postid-15531,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Herinneringen aan de oorlog

2herinneringen aan de oorlog

Herinneringen aan de oorlog

Dat herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog nog steeds levend zijn bij velen, is niet overal bekend. Het is ook niet altijd even goed zichtbaar. Ik ondervond het in Mierlo.

Oorlogsgraf
Ik kwam toevallig langs de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest. Hier liggen 664 militairen begraven uit het Britse Gemenebest (Commonwelth) en een Nederlander van de Prinses Irene Brigade, die tijdens de operatie Market Garden op weg naar Nijmegen en Arnhem in 1944 zijn gesneuveld.

Britten en Canadezen
In de 10 minuten dat ik dit kleine oorlogskerkhof bezocht, bezochten vier mensen ook de graven van onze bevrijders. Het gastenboek in de kapel bij de ingang vertelde hoeveel mensen deze stille oorlogsgetuigen bezoeken: alleen al in september tekenden 50 personen het gastenboek met persoonlijke boodschappen en herinneringen. Mensen uit heel Nederland, maar ook Belgen, Britten en Canadezen. Ouderen én jongeren; ze beschreven hun persoonlijke binding met de gesneuvelden en de oorlog.

Blijvende herinnering
Het gastenboek op dit kleine kerkhof maakt duidelijk dat de herinneringen aan de oorlog en bevrijding in Brabant nog springlevend zijn bij velen. En ze worden gekoesterd in binnen- en buitenland.