25 May Zo waarlijk helpe mij God almachtig
Voor de mensen die onder een steen leven: we hebben een nieuwe koning. En bij de inhuldiging legde men een eed af. Volgens een oud gebruik wordt deze eed afgelegd met de woorden Zo waarlijk helpe mij God almachtig, maar met de ontkerkelijking van Nederland wordt deze zin vaak vervangen door een minder plechtig dat beloof ik.
Dat beloof ik, wat koop je daarvan? Ik moet onwillekeurig denken aan de presidentsverkiezingen die iedere 4 jaar in Amerika worden gehouden. Men belooft het volk van alles, maar vaak komt er niets van terecht. Logisch ook wel, vaak wordt de president in zijn beloften tegengehouden door het parlement, die vaak de politieke tegenpool is van de president. Een belofte kan je niet makkelijk houden, zeker een belofte waar zo veel vanaf hangt.
Daarom is het dat men als christenen zegt: zo waarlijk helpe mij God almachtig. Het is een stille herinnering: alleen kunnen wij deze belofte niet volbrengen, maar God is met ons en zal ons helpen. Dat zet deze belofte dan ook in een heel ander perspectief; je verwacht het niet meer van jezelf. Dat neemt een grote druk weg.
Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik blij was te horen dat er zo veel christenen in het parlement zitten. Zo veel mensen die hun steun van God verwachten. Zo zie je dat onze regering nog steeds wordt gedragen door God. En de mensen die het alleen hebben beloofd? Ach, dat vergeef ik ze.