Web Log Nieuws | De belangrijkste tandheelkundige behandelingen en wanneer je ze nodig hebt
15870
post-template-default,single,single-post,postid-15870,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

De belangrijkste tandheelkundige behandelingen en wanneer je ze nodig hebt

De belangrijkste tandheelkundige behandelingen en wanneer je ze nodig hebt

Hallo allemaal, welkom bij mijn blog over tandheelkunde en gezondheid. Vandaag wil ik het met jullie hebben over de belangrijkste tandheelkundige behandelingen die worden aangeboden door Tandarts Mondain, een moderne en vooruitstrevende tandartspraktijk in Hoofddorp waar ik al jarenlang tevreden patiënt ben. Ik zal jullie uitleggen wanneer deze behandelingen nodig zijn en wat je kunt verwachten tijdens het proces.

Tandarts Mondain biedt complete tandheelkundige zorg voor het hele gezin, van preventieve controles tot esthetische ingrepen. Naast algemene tandheelkunde en mondhygiëne kun je er ook terecht voor orthodontie, implantologie en facings. Dit zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen die ik zelf heb ondergaan of waar ik meer over wil weten.

Orthodontie

Orthodontie is de specialisatie die zich bezighoudt met het corrigeren van de stand van de tanden en kiezen en de kaak. Een goede stand van het gebit is niet alleen belangrijk voor een mooi uiterlijk, maar ook voor een goede functie van het kauwstelsel en de spraak. Orthodontie kan helpen om problemen zoals scheve tanden, een overbeet, een onderbeet, een open beet of een kruisbeet te verhelpen. Dit kan met behulp van verschillende soorten beugels, zoals slotjesbeugels, uitneembare beugels of onzichtbare beugels.

Wanneer heb je orthodontie nodig?

Orthodontie is meestal nodig als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen of als er te weinig of te veel ruimte is in de kaak. Dit kan leiden tot problemen met het kauwen, het spreken, het schoonhouden van het gebit of het zelfvertrouwen. Orthodontie kan op elke leeftijd worden toegepast, maar het is vaak makkelijker om de stand van het gebit te corrigeren als de kaak nog in de groei is. Daarom wordt orthodontie meestal gestart bij kinderen tussen de 10 en 16 jaar oud.

Wat kun je verwachten tijdens het proces?

Het proces van orthodontie begint met een intakegesprek bij de orthodontist, waarbij er foto’s, röntgenfoto’s en afdrukken van je gebit worden gemaakt. Op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld dat aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Vervolgens wordt er een beugel geplaatst die regelmatig moet worden gecontroleerd en bijgesteld. De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de afwijking en de medewerking van de patiënt. Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling zo’n twee jaar.

Implantologie

Implantologie is de specialisatie die zich bezighoudt met het vervangen van verloren wortels door kunstwortels, oftewel implantaten. Een implantaat is een titanium schroefje dat in het kaakbot wordt geplaatst en fungeert als een stevige basis voor een kroon, brug of prothese. Een implantaat ziet eruit als een natuurlijke tand of kies en voelt ook zo aan. Een implantaat kan helpen om het kauwvermogen te herstellen, het uiterlijk te verbeteren en het slinken van het kaakbot te voorkomen.

Wanneer heb je implantologie nodig?

Implantologie is meestal nodig als je één of meerdere tanden of kiezen mist door bijvoorbeeld een ongeluk, een ontsteking of slijtage. Het missen van tanden of kiezen kan leiden tot problemen met het kauwen, het spreken, het schoonhouden van het gebit of het zelfvertrouwen. Implantologie kan ook een oplossing zijn als je een kunstgebit draagt dat los zit of pijnlijk is. Implantologie kan op elke leeftijd worden toegepast, maar het is wel belangrijk dat het kaakbot voldoende hoogte en dikte heeft om een implantaat te kunnen dragen.

Wat kun je verwachten tijdens het proces?

Het proces van implantologie begint met een intakegesprek bij de implantoloog, waarbij er foto’s, röntgenfoto’s en afdrukken van je gebit worden gemaakt. Op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld dat aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Vervolgens wordt er onder plaatselijke verdoving een implantaat geplaatst in het kaakbot. Dit duurt ongeveer een half uur per implantaat. Na de plaatsing moet het implantaat ongeveer drie tot zes maanden vastgroeien in het bot. Daarna wordt er een kroon, brug of prothese op het implantaat bevestigd. De duur van de behandeling hangt af van het aantal implantaten en de soort voorziening die erop komt.

Facings

Facings zijn dunne laagjes van porselein of composiet die over de voorkant van de tand worden geplakt om het uiterlijk van het gebit te verfraaien. Een facing kan helpen om de vorm, de kleur, de stand of de lengte van een tand te veranderen. Een facing ziet eruit als een natuurlijke tand en voelt ook zo aan. Een facing kan helpen om problemen zoals verkleurde tanden, afgebroken tanden, spleetjes tussen de tanden of scheve tanden te verhelpen.

Wanneer heb je facings nodig?

Facings zijn meestal nodig als je niet tevreden bent over het uiterlijk van je gebit en dit wilt verbeteren zonder veel van je eigen tandweefsel op te offeren. Facings zijn vooral geschikt voor kleine correcties aan de voortanden. Facings kunnen op elke leeftijd worden toegepast, maar het is wel belangrijk dat je eigen tanden gezond en sterk zijn om een facing te kunnen dragen.

Wat kun je verwachten tijdens het proces?

Het proces van facings begint met een intakegesprek bij de tandarts, waarbij er foto’s en afdrukken van je gebit worden gemaakt. Op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld dat aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Vervolgens wordt er een dun laagje van je eigen tand afgeslepen om ruimte te maken voor de facing. Daarna wordt er een afdruk gemaakt van je afgeslepen tand en wordt deze naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de facing wordt gemaakt. Dit duurt ongeveer twee weken. In de tussentijd krijg je een tijdelijke facing om je tand te beschermen. Als de definitieve facing klaar is, wordt deze met speciale lijm op je tand geplakt. Dit duurt ongeveer een half uur per facing.

Dit waren enkele van de belangrijkste tandheelkundige behandelingen die worden aangeboden door Tandarts Mondain. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad en dat jullie net zo enthousiast zijn over deze praktijk als ik. Als jullie meer willen weten over deze behandelingen of over andere aspecten van tandheelkunde en gezondheid, laat dan gerust een reactie achter of neem contact op met Tandarts Mondain via hun website: https://tandartsmondain.nl/. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!